Lediga lägenheter Skara

Inredningsstylist tipsar

Inredningsstylist ger sina bästa tips på vad som är viktigt att tänka på när man ska inreda sitt hem.

Att trivas i sitt hem är jätteviktigt, för att trivas lite extra bra hemma finns det vissa saker som kan vara bra att tänka på när det gäller val av inredning. I samband med att inredningsstylisten Sara Hagström har hjälpt oss att styla upp ett par lägenheter inför fotografering och visningar har vi passat på att fråga henne om vad hon tycker är viktigast att tänka på när man ska inreda och möblera sin lägenhet. Vi hoppas att ni nedan kan få lite tips och inspiration för ert eget hem.

Sara Hagström är en inredningsstylist och driver bolaget Creadomi Interiör, ett bolag som hjälper till med inredningskonsultationer, stylingar inför försäljningar eller när någon köpt ett nytt boende som de vill ha hjälp med att inreda. Creadomi Interiör erbjuder inredningshjälp till både privatpersoner och företag i Västra Mälardalen med bas i Arboga.  Sara började sin Visual Merchandiserutbildning 2015 efter att hon valde att byta inriktning i sin karriär, och kort därefter blev hon kontaktad av ett fastighetsbolag som ville ha hjälp med styling av lägenheter. Efter det uppdraget växte intresset för just inredningsdesign och sedan dess har Sara jobbat med många olika kunder och på så sätt samlat på sig stor kunskap och erfarenhet inom området.

Vi passade på att fråga Sara om hennes bästa inredningstips. Sara förklarade att hon brukar börja med att gå efter bostadens karaktär, är det nybyggnation eller en gammal byggnad från 1800-tal? Försök att tänka på interiören efter byggnadens karaktär. Sara förklarar att när det gäller känsla och färgsättning ska man försöka strunta i trender och i stället gå efter sin egen känsla.

”Gå efter din egen känsla för färgsättning och försök strunta i trender. Vad gillar du? Vad behöver du för färger för att må bra? Gör en moodboard, eller samla inspirationsbilder i en mapp i datorn och fundera på vad det är på bilderna som tilltalar dig. ”

Man bör också tänka på vad i sin möbelportfölj som man vill ha kvar och vad man vill byta ut för att sedan kunna skapa en fin helhet. Har man många olika färger, möbler och inredningsdetaljer hemma kan det skapa oreda och stress inombords. Man påverkas av hur det ser ut hemma utan att man kanske själv vet om det så därför kan det vara bra att skala ned. Dels för att det kommer ge dig en känsla av ro, men det kommer också ge dig en bättre uppfattning om vad du vill tillföra i ditt hem.

Bild från styling genomförd av Sara i Gladsheim Garantlägenhet

Sara förklarade att det är bra att börja med att ta reda på vilken känsla man vill ha hemma. ett hem som andas natur eller kanske lyxhotell? Utgå sedan ifrån de gemensamma ytorna hemma, såsom kök, matplats och vardagsrum. Finns det någon färg på väggarna i dessa rum eller angränsade rum som man kan plocka in i inredningen för att skapa ett sammanhang? Sara tipsar om att efter att ha valt vilken känsla man vill åstadkomma hemma, skapa en moodboard med bilder som inspirerar. Med hänsyn till befintliga färger i ditt hem, tillsammans med din moodboard skapar du din stil och färgschema.

Har du exempelvis en blågrå tapet som du inte kan eller vill byta ut, är det viktigt att man inte motarbetar färgen utan jobbar med den och skapar en kombination med matchande färger. Här kan man ta olika vägar beroende vilken känsla man vill åt. Antingen arbetar man mer ton i ton för att skapa harmoni eller så arbetar man med fler nyanser eller mer kontraster med komplementfärger för att få ett mer energifyllt uttryck. Bestäm därför alltid vilken känsla du vill åt först.

Har du bott i din bostad ett tag och vill förändra känslan i din bostad rekommenderar Sara att börja med att fotografera alla rummen. På bild ser man sitt hem med nya ögon. På så sätt kan man välja vilken inredning som ska få vara kvar och därefter utgå ifrån de färgerna.

Det är viktigt att tänka på att inredning är dyrt, både för din egen plånbok och för miljön. Ställ därför frågan om man verkligen behöver byta ut det man först tänkt byta ut, börja med att rensa bort några saker och att ta ned gardiner och liknande, det kan ändra känslan totalt i ett rum.  Tänk också på att vara noga med planeringen och om inredningen håller sig över årstiderna, behöver du inte byta ut inredningen så ofta heller.

”Att byta ut sin inredning är ett långsiktigt projekt och allt kan oftast inte göras eller handlas in på en gång. Det är viktigt att man har helheten klar för sig och att man planerar inköpen. Gör därför en moodboard i en färgskala som håller över alla årstider och skriv en inköpslista med inredningsdetaljer du behöver komplettera med. Håll dig till den när du väl ska handla nytt sedan, det minskar risken för felköp.”

Sara tipsar även om att ha koll i second hand butiker och på sidor som Blocket och Marketplace efter den inredning man söker. På så sätt besparar man både sin egen plånbok och miljön litegrann. En annan sak som Sara tipsar om är att fundera på hur man kan förnya befintlig inredning. Det finns massor av tips och tricks för hur man själv med ganska små medel kan göra om en möbel så att den kanske passar in bättre i sin nya inredningsstil. Lite ny färg och nya beslag kan göra stor skillnad. Här kan man ha koll på många DIY-konton på exempelvis Instagram.

Man kan hitta mycket inspiration på Instagram och Pinterest men också i vloggar, TV-program och filmer kan man titta på hur folk bor eller hur man byggt upp miljöerna där. Det finns även många bra inredningstidningar med inspiration. Fördelen med inredningstidningar är även att man kan gå tillbaka lite i tiden genom att titta i gamla inredningstidningar eftersom dom ofta är lika aktuella, eller så kan man på så sätt komma på lite nya ideér.

Avslutningsvis frågade vi Sara vad hon rekommenderar för att få en trivsam känsla i hemmet som nu för många också har blivit en arbetsplats.

Först och främst rekommenderar Sara att man hittar en egen arbetsplats hemma. Man kanske inte har plats för ett eget arbetsrum men försök skapa en egen arbetsvrå i hallen, gästrummet eller kanske i vardagsrummet. Drar du dig ändå till en annan plats eller rum när du ska sitta ned och jobba är det viktigt att försöka förstå varför och försöka skapa samma känsla på din valda arbetsplats. Det är viktig att hålla isär arbetsliv och privatliv för mental balans.

För att ha kvar en trivsam känsla i hela sitt hem är det viktigt att hålla i ordning även på arbetsplatsen. Plocka undan papper och kaffekoppar så att det är rent och undanplockat. Är ditt skrivbord hemma stökigt kommer det att påverka dig och skapa ett oroligt inre. Detta påverkar dig som person mer än vad många kanske tror.